Çiğ Süt Nedir?

En basit tanımıyla çiğ süt; işlem görmemiş, doğrudan çiftlikten halka sunulan süttür. Sütün ömrünü uzatmak için hiçbir işlemden geçirilmemiştir. Herhangi bir işleme maruz kalmadığı için de süt içerisindeki yararlı bakteriler kaybolmamıştır.

Çiğ sütün sağıldıktan sonra soğuk zinciri bozulmadan saklanarak, 48 saat içinde kaynatılarak tüketilmesi gerekmektedir. Kaynatılan çiğ süt gerekli saklama koşullarında 7 güne kadar buzdolabında saklanabilir.

Çiğ sütün korunmasında sıcaklık çok önemli bir rol oynamaktadır. Sağım işleminden sonra 24 saat içinde tüketiciye ulaşması gerekmektedir. Aynı şekilde üreticinin, çiğ süt üzerinde soğutma işleminden başka hiçbir işlem yapmaması ve sattığı sütün tüm kaydını tutması gerekmektedir. Sıcaklık değişimi, zararlı mikroorganizmaların üremesine neden olarak sütün yapısının bozulmasına sebebiyet verdiğinden dolayı tazeliğin bozulmaması için soğuk zincirin üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda kırılmaması büyük önem arz etmektedir.

Süt, beyin gelişiminde etkili olan iyot, demir, çinko, folik asit, B12, B6, E ve A vitaminlerinin tümünü içermektedir. Yaşamın ilk yıllarında büyük ölçüde tamamlanan beyin gelişimini en çok etkileyen anne sütünden sonra, bebeğin bir yaşından itibaren tüketmeye başladığı inek sütü içerdiği; çinko, iyot, B2, B6, B12 vitaminleri ve araşidonik asit, linoleik asit gibi esansiyel yağ asitleri içeriği ile beyin ve zeka gelişimine önemli katkı sağlar.

Süt, kemiklerin yapı taşı olan, kalsiyum açısından zengin ve vücutta kullanılabilirliği en yüksek besinlerdendir. Bu nedenle sütün, her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle çocuklar ve gençlerin sağlıklı kemik gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Eğer düzenli olarak süt içmezseniz kemiklerdeki kalsiyum vücut tarafından kullanılmaya başlar. Bu durum, kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan ve kemik kaybı olarak bilinen osteoporoza neden olmaktadır. Bu riski azaltmanın en kolay ve en doğru yolu her yaşta düzenli olarak sağlıklı süt içmektir.

Süt, kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir. İçeriğinde 40’tan fazla besin öğesi bulunan sütü eğer düzenli tüketirseniz; grip, soğuk algınlığı, farenjit gibi kış hastalıklarından kurtulabilirsiniz.